luni, 20 mai 2013

Alpinism în Cheile Râșnoavei



Prin proiectul ”Cheile Râșnoavei - Turism și Aventură”, proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Clubul Sportiv Montan Altitudine urmărește dezvoltarea turismului în general și a turismului montan în special în zona Cheilor Râșnoavei prin promovarea potențialului geomorfologic al zonei, prin valorificarea turistică a obiectivelor deosebite ce se găsesc aici și prin acțiuni de marketing având ca target acest perimetru.

Cheile Râșnoavei reprezintă un cadru natural perfect pentru practicarea sporturilor montane și a activităților de agrement, beneficiind de amenajări și dotări specifice, acces facil, locații  turistice de cazare în imediata vecinătate.

Climatul este de asemenea propice activităților și sporturilor montane, Cheile Râșnoavei beneficiind de un ambient prietenos datorită expunerii sudice, ferite de vânt, a locației. Acest lucru facilitează practicarea alpinismului și în lunile de primăvară și toamnă târzie.

În impresionantul perete din Cheile Râșnoavei - versantul drept - s-au stabilit mai multe trasee de alpinism cu lungimi de la 40m la 160-200m. În general sunt echipate 8 trasee cu variante și unele posibilități de retragere sau traversare. Aceasta este zona de trasee din partea centrala a Cheilor Râșnoavei.

Foarte  interesante datorită  caracterului lor și a expoziției sudice sunt traseele din Peretele sudic al Postăvarului (Abruptul Itwig). Baza de plecare pentru peretele sudic al Postăvarului este cantonul forestier Poiana Inului. De aici se ajunge la hatasul de la baza pereților.

Aici sunt trasee de alpinism grupate în zonele: Fața de cretă, Fața surplombelor, Omul de zăpadă, Peretele animalelor, Fața înaltă și Peretele padinei închise, dinspre aval spre amonte. Roca este calcar iar expunerea peretelui este sudică.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu